Els fisioterapeutes aclareixen 4 mites sobre la natació

mitos natacion socorristas catalunyaDes del Col·legi Professional de Fisioterapeutes de la Comunitat de Madrid (CPFCM) recomanen practicar natació, ajudant a alleujar diverses malalties i com una forma de fer exercici de manera quotidiana.

La fisioteràpia madrilenya també analitza quatre mites al voltant de la natació:

Sense risc. Fals

És cert que la natació recreativa no requereix una preparació específica. Tanmateix, cal avançar progressivament per evitar lesions, com en qualsevol pràctica d'activitat física. No cal passar del sedentarisme durant la resta de l'any a intentar fer 40 llargs en una piscina olímpica el primer dia. Convé començar amb sessions, per exemple, d'uns 20 minuts i augmentar el volum de natació (el temps) dia a dia, en funció de la forma física de cada persona.

Exercici de baix impacte. Cert, amb matisos

És veritat que hi ha poc impacte sobre el sistema osteoarticular, davant d'altres esports com el running. En canvi, nedar durant diverses hores cada dia té un gran impacte; especialment, a zones com l'espatlla. “Això no ha de ser perjudicial i l'evidència científica ens indica que entrenar la força és molt positiu. Un cop més, cal avançar de manera progressiva. Només cal prendre mesures quan pateixes certs problemes i apareix dolor en fase aguda; en aquest cas cal parar i que un fisioterapeuta examini la situació. A la pràctica totalitat dels casos es pot tornar a l'exercici una vegada passa aquesta fase aguda

Hi ha una tècnica ideal. Un altre fals mite

No hi ha una sola tècnica idònia per a tothom. Dependrà de cada persona i la seva situació. Els qui pateixin certes patologies han d'observar algunes precaucions en nedar i consultar amb un fisioterapeuta. Una mala elecció de l'estil que utilitzin pot agreujar el problema.

Dolor lumbar

Evitar braça, que exigeix ​​una extensió mantinguda, i papallona (per l'extensió lumbar forçada). Crol o esquena si són estils recomanats.

Dolor cervical
Evitar braça i papallona, ​​ja que es manté el cap en extensió per treure'l fora de l'aigua. Això provoca tensió sobre una zona més sensible al moviment en aquest cas.

Dolor a les espatlles
Evitar crol i esquena. Aquí és més recomanable fer-ho a braça, amb menys impacte sobre aquesta zona.

Dolor al genoll
Evitar braça, pel tipus de puntada de peu, que obliga a un major esforç a nivell articular. La resta d'estils sí que són compatibles.

Fer-ho al mar és dolent. Fals

Nedar en aigua salada no és negatiu de per si mateix; al contrari, el nivell de salinitat fa que el cos suri millor. La tècnica canviarà una mica, per ajustar-se al moviment de l'aigua, més gran que a la piscina.

El més important en aquest cas és la seguretat. Cal tenir molt de respecte al mar, no por. Si una persona no coneix bé una platja ha d'informar-se dels corrents i fons. Sempre és millor nedar en paral·lel a la riba en zones de poca profunditat i en platges on hi hagi un servei de vigilància.

Per a qui s'aventuri lluny de la riba, ho hauria de fer en companyia d'una altra persona o en grup, o que porti lligada una balisa inflable perquè el puguin localitzar a distància; algunes tenen fins i tot un espai per al mòbil, per trucar per si sorgeix un problema. Si pateix un lleuger contratemps, com una estrebada o una rampa a la cama, pot passar una mala estona si està sol a desenes de metres de la platja. Fins i tot, algunes persones es maregen en nedar al mar, pel moviment de l'aigua.