Juny va dispara la xifra d'ofegats durant el 2021, amb 35 morts

ofegaments 2021 socorristasCap dels 35 nous morts es trobava sota el control d'algun socorrista i només 3 ofegats van perdre la vida a una zona vigilada.

Trenta-cinc persones van perdre la vida durant el passat mes de juny en espais aquàtics a Espanya, cosa que representa més d'un terç dels 90 ofegats comptabilitzats el primer semestre del 2021, en què ja eren 90 morts.

L'informe mensual de la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme reflecteix un repunt d'ofegaments al juny, encara que les xifres totals del semestre continuen per sota de les 111 i 138 morts notificades en aquest mateix període de 2020 i 2019, respectivament.

A més de l'ascens significatiu del mes de juny, preocupen les xifres d'ofegaments en espais no vigilats. Cap dels 35 nous morts es trobava sota el control d'algun socorrista i només 3 ofegats durant tot el semestre van perdre la vida en una zona vigilada, subratlla l'informe.

Això suposa que el 97 per cent de les morts per ofegament el 2021 han ocorregut en aquests espais, per la qual cosa la tendència respecte als anys anteriors segueix a l'alça. En aquest sentit, desde la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme, han incidit, en la necessitat de dotar de serveis de socorrisme a piscines privades i platges.

Pel que fa al perfil dels morts, destaca l'alta incidència en persones joves durant el darrer mes. Vuit menors van perdre la vida, cinc tenien entre 11 i 17 anys i dos entre 0 i 3 anys.

La pandèmia ha pogut augmentar l'ús d'instal·lacions privades que no compten amb la vigilància d'un socorrista i en què els menors corren més perill.

Tot i això, el grup d'edat amb més incidència d'ofegats és el de més de 75 anys, que suma sis morts.

Les platges segueixen sent l'escenari de la majoria dels ofegaments -22 dels 35 registrats al juny, encara que desde la Reial Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme han lamentat que s'estiguin produint morts «pel desconeixement» de zones com ara rius o pantans, on hi han hagut nou morts el mes passat i 30 durant el primer semestre.

La comunitat autònoma que ha registrat més ofegaments al juny és la Valenciana, que suma 19 morts des del gener, una menys que Andalusia, que encapçala la llista amb 20 ofegats. A Catalunya han tingut lloc 14 morts i a les Canàries 11.