El barotrauma, la sensació de tenir les orelles tapades, és un dels traumes més comuns en les activitats d'aigua.
Apareix quan es produeix una diferència de pressió entre la part interna i la part externa del timpà. Entre els símptomes més habituals es troben el dolor d'oïda, una forta pressió, la sensació de taponament, la pèrdua d'audició i fins i tot els marejos.
És freqüent que al viatjar patim aquests símptomes, sobretot quan ho fem en avió (però també quan ho fem en tren o en cotxe). En el moment del descens i aterratge d'un vol, l'aire que ocupa l'oïda mitjana tendeix a comprimir-se generant un buit que fa que la membrana timpànica es retregui, es tensi i faci mal. Si la comunicació entre la caixa timpànica i la fossa nasal a través de la trompa d'Eustaqui està permeable, l'aíre pot entrar a través d'ella desapareixent la pressió negativa i el dolor.
Però no passa només al viatjar, també és habitual que ho patim al sortir de l'aigua, al mar o en una piscina. Es tracta del mateix fenomen, l'augment de la pressió al descendir en una immersió implica la compressió de l'aire que ocupa l'orella mitjana generant el fenomen descrit anteriorment en els vols.
En tots dos casos, si el trauma és momentani, pot solucionar-se utilitzant alguns trucs. Una bona funció de la trompa d'Eustaqui ens permetrà compensar fent l'exercici de Valsalva, és a dir, generant pressió, com quan sonem el nas, a mateix temps que mantenim els orificis nasals pinçats amb els dits. Amb aquesta maniobra introduirem aire per la trompa d'Eustaqui i farem desaparèixer la pressió negativa en l'orella mitjana i amb això, el dolor.
No obstant això, en alguns casos el barotrauma pot prolongar-se i poden donar-se altres símptomes com el sagnat nasal i d'oïdes, el dolor intens i agut, la pèrdua d'audició prolongada i marejos importants. La pressió negativa pot persistir durant hores o dies després de la seva instauració quan la trompa d'Eustaqui no funciona bé, com a resultat, a l'interior de l'orella mitjana comença a formar-líquid que omple l'espai produint persistència de les molèsties i la pèrdua d'audició.
A més, un barotrauma agut pot produir una lesió en les cèl·lules de l'oïda interna a través de la cadena d'ossos. La pressió pot produir lesions irreversibles en l'oïda interna que es manifestaràn com hipoacúsia, o vertígens. Aquestes lesions es poden produir de forma aguda, en un barotrauma intens.
En funció del pacient i de la gravetat del barotrauma, hi ha dos tipus de tractament si el pacient no millora per si mateix. El primer és el tractament farmacològic: descongestionants nasals, antihistamínics, esteroides per alleujar la inflamació, antibiòtics per evitar l'obstrucció de les trompes d'Eustaqui, etc. Si aquest no fa efecte, es recorre a el tractament quirúrgic.