Els esports aquàtics ajuden a combatre l'estrès i l'ansietat

paddle surf igualadaEls esports a l'aigua es poden practicar durant tot l'any. Sempre que aquestes activitats es realitzin de forma segura, el benestar tant físic com mental que proporcionen pot ajudar a combatre problemes tan comuns com l'estrès o l'ansietat, així com evitar lesions i enfortir els músculs de tot el cos.

A diferència d'altres esports, a l'aigua les articulacions no reben tant impacte i pes i, per tant, es desgasten menys. Aquest tipus d'exercici resulta menys agressiu per als ossos i articulacions. A més, molts esports aquàtics permeten combinar exercicis aeròbics, de resistència, i anaeròbics , de força, fent-los una activitat ideal per exercitar tot el cos.

En aquest sentit, aquest tipus d'esport és molt recomanable per a aquells que necessitin rehabilitació després de lesions musculars o articulars sobretot en primeres fases de readaptació o rehabilitació. També per a grans, ja que són molt beneficiosos per a patologies com l'artritis, artrosi, osteoporosi... i és una activitat que en fer-ho amb la meitat del seu pes depenent de la profunditat que fiqui el cos, poden realitzar moviments que a la seva vida diària no poden ajudant l'articulació i la musculatura.

Activitats esportives que es poden practicar

Natació

Entre els nombrosos beneficis per a la salut, destaca el seu potencial per augmentar la capacitat pulmonar i la salut cardiovascular. Nedant es treballen tots els grups musculars del cos, s'afavoreix la flexibilitat i a més ajuda a perdre pes, ja que es tracta d'un dels esports que tenen més despesa calòrica. Pel seu menor impacte, la natació és un esport especialment recomanable en cas de patir danys en les articulacions o per recuperar-se d'alguna lesió. Per practicar-lo de manera segura cal escalfar abans i seguir les indicacions d'un professional per a l'activitat. És important reforçar la musculatura per evitar lesions com l'anomenada espatlla de nedador. Abans, però es recomanable consultar amb el teu traumatòleg quin tipus d'exercicis son convenients per a tu.

Paddle surf

Durant els darrers anys s'ha convertit en un dels esports estrella a les platges i pantans. Es tracta d´un exercici on, ajudats d´un rem i sobre una taula de surf de grans dimensions, et desplaçes a la superfície de l´aigua. Aquesta activitat és ideal per exercitar tot el cos i apte per a nens i adults, ajuda a tonificar i millora l'equilibri. Convé recalcar la importància de cobrir el cos amb peces adequades per protegir-se de la radiació solar i evitar cremades que puguin desembocar en afeccions cutànies com a taques a la pell o un possible melanoma.

Aquagym

Gimnàstica a l'aigua. Els beneficis d'exercitar-se a la piscina, en contraposició a fer-ho en un gimnàs convencional, van des d'una despesa calòrica més gran, per la resistència de l'aigua, fins a la possibilitat de fer exercici amb més freqüència i durada, a causa del menor desgast d'articulacions. Tot i això, és important no oblidar preparar-se de manera adequada estirant i escalfant abans de començar l'activitat. D'aquesta manera, es prepara el cos i s'eviten lesions tant musculars com òssies. Adaptar l'exercici a la condició física de cadascú i augmentar la intensitat dels entrenaments de manera progressiva també ajudarà a acostumar el cos a l'exercici i poder-lo practicar de manera segura.

Piragüisme

tambè és un desls esports recomanats , ja sigui amb piragua, canoa o caiac. Aquest esport millora la coordinació i és perfecte per fer en grup, afavorint també la cohesió dels membres del grup que la realitza. A nivell muscular, són exercicis que permeten adaptar-los a la condició física de cada persona i enforteixen braços i esquena gràcies a l'impuls amb rem. Com a recomanacions generals, és important conèixer la zona on es practicarà i evitar aigües obertes o revoltes si no es té experiència. Protegir la pell del sol i hidratar-se correctament per evitar cops de calor també és imprescindible.

Esquí aquàtic

És un dels esports d'aigua més exigents, especialment a nivell muscular, i requereix una sèrie d'entrenaments previs que adaptin al cos per progressar-los fins a aquesta activitat. Amb l'esquí aquàtic s'entrena tot el tren superior i millora l'habilitat i la destresa de qui el practica. Com que es tracta d'una activitat que demana força i musculatura, no convé practicar-ho a persones amb escàs entrenament o aquells que no estiguin familiaritzats amb el medi.