Deshabiliofobia. La fòbia que aflora a la piscina i a la platja

deshabiliofobia piscina platja playa socorristas socorrisme salvar vidasEls afectats experimenten una sensació irracional de por, patiment o ansietat davant la idea d'haver de desvestir-se.

La roba de bany deixa al descobert braços, cames o fins i tot el melic, banyadors, biquinis, trikinis... Hi ha persones que poden arribar a viure-ho com una tortura. És el cas dels que senten un profund malestar quan es troben en situacions en què es veuen obligats a desvestir-se davant la mirada aliena com a la platja, a la piscina. El que els passa s'anomena deshabiliofòbia o fòbia a despullar-se.

El més habitual és que aquestes persones sentin una sensació irracional de por, patiment o ansietat davant la sola idea d'haver de treure's la roba. En casos extrems pot passar fins i tot quan estan sols o no hi ha cap persona a prop i s'angoixen només de pensar que algú pugui veure el seu cos.

Causes de la fòbia a treure's la roba

Una causa habitual és haver viscut un esdeveniment traumàtic que hagi deixat una empremta profunda a la memòria de la persona, com haver patit una experiència desagradable o en un vestuari o en una situació en què es trobés nu o nua o fins i tot en circumstàncies en les que va ser víctima d'una agressió sexual. Haver patit una experiència d'aquest tipus, pot propiciar l'aparició de la por a exposar-se sense roba. D'altra banda, el patiment que causa estar descontent amb el cos pot influir a evitar exposar-se públicament.

Altres causes poden estar relacionades amb una baixa autoestima corporal, amb algun complex centrat en alguna part del cos que no vulgui mostrar, amb una visió distorsionada de la imatge o amb el fet de patir un trastorn de la conducta alimentària.

En alguns casos la deshabiliofòbia pot ser un símptoma d'una fòbia més gran, com la fòbia social. La persona, per tant, pot estar contenta amb el cos, però té por de ser el centre d'atenció, encara que sigui durant un breu període de temps. Això fa que algunes persones que pateixin aquest tipus d'ansietat social pateixin també episodis de por de despullar-se.

Una altra possibilitat es dóna en els casos de baixa autoestima en què aquesta persona només veu els defectes del seu cos i s'autoconvenç que si es despulla provocarà crítiques i judicis negatius en els altres.

Com superar aquest trastorn

Aquests són els punts que es recomanen per treballar la por de despullar-se:

- Reconéixer el problema i visualitzar-ne els límits i les conseqüències.
- Preguntar-se quina és la causa del problema.
- Parlar amb persones properes, amics, familiars i parella intentant que la seva fòbia no sigui un tema tabú.
- Aprendre a relaxar-se practicant, per exemple, ioga o meditació per desenvolupar eines eficaces en la gestió de l'estrès.
- Acudir a un professional per treballar les pors, així com les causes i les conseqüències.

La teràpia psicològica és el més recomanable per tractar una fòbia específica. En el treball terapèutic s'escollirà el tractament més acord amb el pacient, que generalment serà una teràpia cognitiu conductual unida a una desensibilització sistemàtica, en què es dota la pesoan dels recursos amb què podrà anar practicant per exposar-se a poc a poc a l'estímul fòbic.