Ofegament infantil: com actuar?

ofegament infantil socorristas catalunyaEl 2020, 39 nens van perdre la vida a Espanya després d'ofegar-se en espais aquàtics. No perdre'ls de vista i actuar ràpid són claus per evitar-ho

Ja està aquí l'estiu, el moment d'anar a la piscina, als llacs i les platges a remullar-se per desfer-se una mica de la calor que produeixen les altes temperatures estivals i evitar així també els efectes en la salut que poden tenir. No obstant això, en aquests moments d'esbarjo és important mantenir la seguretat.

T'interessa: Els socorristes no som els cuidadors dels nens

Sense haver començat encara l'època estival ja ens trobem amb les primeres morts per ofegament: un nen de 19 mesos en una piscina privada d'Aigües (Alacant), un altre menor de sis anys a la platja de Canet d'en Berenguer (València), un nen de nou anys en una bassa d'un camp de golf a Terrasa, un home de 71 anys i un altre de 50 anys a la platja de Cambrils, o un menor de 15 anys al riu Deva (Astúries). Tots ells en les últimes setmanes.

Cada any moren ofegades en espais aquàtics unes 300 persones. El 2020 van ser 338 persones, principalment persones majors de 65 anys, però aquest any també es va registrar la mort de 39 menors de 18 anys, dels quals 12 tenien entre 0 i 3 anys, vuit entre 4 6 anys, dos entre 7 i 10 i 17 entre 11 i 17 anys. Els ofegaments són, segons dades de l'Associació Espanyola de Pediatria (AEP), la segona causa de mortalitat per accidents en nens i de dany cerebral en adolescents. I són majoritàriament evitables.

PASSOS A SEGUIR: PROTEGIR, ALERTAR I SOCORRER

El més important, segons els experts, és no perdre de vista en cap moment els nens. D'aquesta manera podem alertar-los dels perills i alhora trobar-los el més ràpidament possible quan es produeixi l'ofegament. Ja que la manca de supervisió en els més petits i les caigudes o activitats de risc en els nens més grans són les dues causes fonamentals. Si es produeix un ofegament, el primer és protegir la víctima, alertar els Serveis d'Emergències i socórrer el nen iniciant maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP).

El primer pas, protegir, consisteix a treure ràpidament el nen de l'aigua i portar-lo a un lloc segur. Cal intentar rescatar-lo sense entrar a l'aigua, si cal entrar intentar anar amb salvavides i sense submergir el cap, i intentar sempre treure'l en posició horitzontal per evitar hipotensió i col·lapse cardiovascular, però sense demorar el rescat.

Quan s'ha tret el nen de l'aigua cal valorar-ne l'estat, si reacciona cal fer-li una valoració secundària posant solució als problemes que es detectin, si no respon, cal procedir a les maniobres de RCP per recuperar la respiració de forma eficaç o donar resposta a la parada cardiorespiratòria, per fer una reanimació cardiopulmonar cal seguir aquests primers passos:

Col·loca-la en posició de reanimació: panxa enlaire amb braços i cames alineats sobre una superfície rígida i amb el tòrax al descobert.
Obre la via aèria, per això col·loca una mà sobre el front i amb l'altra tira del mentó cap amunt, per evitar que la llengua impedeixi el pas de l'aire als pulmons.

Comproveu durant 10 segons si la víctima respira normalment mantenint la via aèria oberta. Si ho fa col·loca-la en posició lateral de seguretat, truca al 112 o ajuda i comprova si segueix respirant. Si no respira truca al 112 i inicia 30 compressions toràciques al pit.

T'interessa: Flotadors per a nadons. La seguretat és el primer

Realitza dues insuflacions amb la via aèria oberta (front-mentó) i el nas tapat. Si l'aire no passa a la primera insuflació, assegureu-vos d'estar fent bé la maniobra front-mentó i realitza la segona insuflació.

Alterna 30 compressions 2 insuflacions a ritme de 100 compressions per minuts. No paris fins que la víctima iniciï la respiració espontània o arribi l'ajuda professional.